Celuluele fotovoltaice sunt produse are transformă lumina în curent electric.

Ele sunt construite pentru a produce o gamă largă de curent.

Eu am folosit pentru construirea primului panou celule monocristaline de 2,2W, de 0,5V, deci pentru a putea încărca o baterie de 12V am legat 36 celule în serie obţinând 18V cc. Pentru al 2-lea panou am folosit 36 celule monocristaline de 4W, şi 0,5V.

 

Legarea în serie a celulelor

Sistemul de producere şi înmagazinare a curentului electric este următorul:

Panoul produce curent care este înmagazinat într-un acumulator. De aici se alimentează consumatorii caznici.

Pentru realizarea panoului m-am documentat de pe internet, aici găsind foarte multe informaţii şi filme. Acumulatorul s-a încărcat imediat după instalarea panoului.

Aici o să dau nişte explicaţii legate de încarcarea bateriei... Frumos ar fi fost să folosesc un controller de încărcare cu MPPT ("urmărirea punctului de putere maximă") sau măcar unul care să întrerupă legătura între panoul şi baterie în momentul în care tensiunea de pe baterie ajunge la 14-14.5 V. Motivele pentru care am ales abordarea asta simplă au fost urmatoarele:

·         panoul scoate o tensiune de aproximativ 15V în sarcină, adică aproximativ tensiunea la care lucrează şi circuitul de încărcare dintr-un autoturism (14.7V)...

·         curentul dat de panou, în scurt circuit este relativ mic (de la 3A la 8A, acesta depinzând de tipul de celule) comparativ cu capacitatea bateriei (100Ah).

·         Timpul de încărare depinde de lumina solară, adică de vremea de afară, mai depinde de puterea celulelor (sunt celule de 2,2W, de 4W, etc.).

 Panourile au un randament foarte mic între 10 şi 20% depinzănd de construcia celulelor, de lumina, etc.

Pentru a folosi curentul pentru a alimenta un consumator de curent alternativ se foloseşte un invertor (pentru tensiunea de 220V curent alternativ). Pentru a nu avea pierderi prea mari pe cabluri, am fixat invertorul lângă baterii, ştiind că pierderile sunt mai mici dacă transportăm curent alternativ.

Cu cât consumul este mai mare este indicat să se folosească baterii de putere mai mare şi panouri mai puternice pentru a nu rămâne fără energie.